Hosté

Jaroslav Klár



Šéfkuchař restaurace Lobster v Olomouci. Jako šéfkuchař vedl již několik špičkových restaurací, a to také v Itálii, kde se zrodila jeho láska k italské gastronomii. Pravidelně se účastní stáží v luxusních pražských michelinských restauracích, kde sbírá inspiraci k vytváření zajímavých a lahodných pokrmů podle trendů nejmodernější gastronomie.

Jaroslav Klár je také účastníkem vyhlášených českých i zahraničních soutěží, odkud si přivezl již několikrát vítězství a nespočet ocenění. Jako své poslání vidí předání svých zkušeností mladším kuchařům a učňům, to aby byla v Olomouci zachována kvalitní gastronomie, která je srovnatelná s úrovní gastronomie v hlavním městě. Jeho motto: „Chci, aby lidé jedli kvalitní jídlo.“

V Čokoládových lázních budeme moci jeho umění obdivovat přímo na festivalovém pódiu, kde nás seznámí s nejnovějšími gastronomickými trendy, jak jinak, než v souvislosti s používáním kvalitní čokolády v současné kuchyni.

Marek Šindler



Na festivalu představí první marmeládovnu v Praze, která produkuje Marmelády s příběhem. Dnes už zde vyhlášení marmeládovníci vaří více než osmdesáti druhů džemů a například ten angreštový se zeleným čajem od nich bere i vyhlášený pražský hotel Four Seasons.

Celý výrobní proces jejích dobrot je poctivá ruční práce včetně vlastnoručního podpisu na skleničce. Všechny Marmelády s příběhem jsou vždy a zásadně vyrobeny z prvotřídního ovoce, protože jen zralé ovoce výborné kvality může zajistit lahodnou chuť výsledného produktu. Převážně obsahují 70 procent ovoce. Není divu, že tyto marmelády bodují v soutěži o značky Česká chuťovka a Dětská chuťovka.

V letošních Čokoládových lázních se Marek představí přímo na festivalovém pódiu, kde pro Vás připraví lahodné kombinace marmelády s čokoládou.

Adam Troubil



Excelentní barista, který dorazí už potřetí na festival z Brna a v Čokoládových lázních nám ukáže, jak si kvalitní i krásně vypadající kávu můžeme připravit sami doma.

O tom, že se můžeme učit od nejpovolanějšího z povolaných, svědčí Adamovy úspěchy nejen u milovníků skvělé kávy, ale i na soutěžním poli. Adam získal titul vicemistr ČR v soutěži Mistr kávy 2013. O rok později vybojoval ve stejné soutěži titul mistr a v dalším roce zabodoval hned dvakrát, když obsadil 1. místo v soutěži Baileys – Top gastro 2015 a 1. místo v Tatra cupu a navíc se mu podařilo získat titul Mistr kávy 2015.

Adam Troubil vystudoval Hotelovou školu Brno a zároveň dokončil studia na Právnické fakultě Masarykovy univerzity.

Letos nás v Čokoládových lázních čeká Adamova baristická show přímo na hlavním festivalovém pódiu.

Eliška Dernerová



Předsedkyně představenstva Asociace kuchařů a cukrářů České republiky pobočky Brno, členka představenstva AKC ČR.

V roce 2014 získala akreditaci jako komisař pro obor cukrář podle regulí Světové asociace kuchařů – WACS. Účastní se jako porotce různých soutěží, například Cukrář roku, O Priessnitzův dortík, Gastro Junior, Podbeskydský Ještěr, Gastro Kroměříž, Marlenka Cup, Gastro nebo Hradec Vitana Cup.

V současnosti pracuje pro společnost Ireks Enzyma jako cukrářský technolog a spolupracuje s vývojovým oddělením. Podílela se na vzniku potahovací a modelovací hmoty MONTANA, také krémy s Karin a korpusy ze Sander nesou ve vínku stopu jejího působení.

Už třináct let je členem týmu, který realizuje Moravský Pohár a z toho deset let v něm působí v roli předsedkyně hodnotící komise. V Čokoládových lázních se ujala stejné role a je současně koordinátorkou všech festivalových soutěží. Letos ji uvidíme na pódiu přímo v akci při tvorbě čokoládového překvapení spolu s Veronikou Kučovou.

Veronika Kučová



Výjimečná cukrářka z Kroměříže. Už od svých patnácti let se účastní různých cukrářských soutěží. V Praze v roce 1998 vyhrála 1. cenu za originální výrobek na soutěži „Cukrář roku Martin Braun Cup 1998“ v kategorii juniorů. O čtyři roky později se ve stejné soutěži umístila na 3. místě v kategorii senior. V roce 2014 se například účastnila populární soutěže Tescoma Cup.

Od roku 2002 působí na Střední škole hotelové a služeb v Kroměříži jako učitelka odborného výcviku a každý rok připravuje studenty na cukrářské soutěže. V posledních pěti letech se zaměřuje na výrobu cukrářských drátkových ozdob. V současné době je na rodičovské dovolené a ve volném čase vede odborné cukrářské kurzy.

V Čokoládových lázních ji uvidíme přímo na hlavním pódiu spolu s Eliškou Dernerovou, kde nám společně ukážou naplnění jejich představy, jak se dá čokoládou vyjádřit láska.

Pavlína Permedlová



Účastnice mistrovství Evropy cukrářů v Rimini, držitelka bronzové a stříbrné medaile Magdaleny Dobromily Rettigové.

Vyučila se v oboru cukrář a poté nastoupila do hotelu Bobycentrum Brno, kde se z pozice řadové cukrářky vypracovala na šéf cukrářku. Současně měla jako instruktorka na starosti učně cukrářského oboru. Externě působila v hotelech Maximus Resort Brno a Noem arch Brno. Od roku 2002 je členem Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Pracovala jako lektor cukrářských kurzů a lektor kulinářské akademie 1 a 2, účastnila se různých cukrářských soutěží v roli komisařky. Od roku 2014 je certifikovanou komisařkou podle pravidel Wacs.

Při zaměstnání získala inženýrský titul v oboru chemie a technologie potravin na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Nyní si doplňuje pedagogické vzdělání a vyučuje rekvalifikanty v oboru cukrář.

V Čokoládových lázních si s ní můžete užít společné zdobení lahodných sladkostí.

Petra Vránová



Skvělá cukrářka z Přerova, která v tomto městě působí na Střední škole gastronomie a služeb jako učitelka odborného výcviku oboru cukrář. S žáky se nejen věnuje výuce, ale i jejich přípravě na různé soutěže, kde získávají různá ocenění. Například na soutěži Gastro Junior Bidvest Cup – získali pětkrát stříbrné pásmo, desetkrát bronzové pásmo. V soutěži „O Priessnitzův dortík“ získali zlatou medaili za čokoládovou mašli, stříbrnou a bronzovou medaili v této kategorii. Úspěchy se dostavily také v dalších soutěžích jako je Gastro Hradec Vitana Cup nebo Olima Cup.

Petra je členkou představenstva AKC ČR, pobočky Severní Moravy a Slezska a také trenérkou regionálního seniorského a juniorského týmu této pobočky.

V letošním roce úspěšně dokončila bakalářské studium na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity Brno. V Čokoládových lázních si pod její vedením budeme užívat zdobení sladkých dobrot.

Marcela Krčálová



Bude letos v Čokoládových lázních poprvé. Je to žena mnoha talentů, která o sobě tvrdí: “Jsem žena, která si žije svůj obyčejný život.“ Na festivalu se představí v roli průvodkyně po světě čokolád, bude tu zastupovat skvělou královéhradeckou čokoládovnu Jordi´s. Bude nám vyprávět i promítat o historii, výrobě, a především o blahodárných účincích pravé poctivé čokolády, starodávného a téměř posvátného nápoje Mayů a Aztéků.

Hanny Firla



Výjimečný festival si zaslouží výjimečného moderátora. Tím bude už třetí rok šumperský rodák Hanny Firla - student oboru muzikálové herectví Ježkovy konzervatoře v Praze, člen výjimečného tria IMPRA.

Připomeňmě, že IMPRA získala Cenu Studentská Thálie za Autorský tvar uměleckých škol a Hanny obdržel ještě navíc Cenu prezidenta Herecké asociace. S improvizačním divadlem putuje Hanny po celé republice a hvězda IMPRY tak nadále stoupá.

Docuku



Šestičlenná hudební formace Docuku z Valašského Meziříčí se postará o krásné završení prvního festivalového dne. Očekávejte skvělé spojení folklóru a bigbítu tak, jak ho umějí zahrát a zazpívat jenom Valaši. Uslyšíte písně zaznamenané ve sbornících lidových písní i jejich vlastní tvorbu, čerpající z odkazu moravsko-slezského, polského, slovenského či balkánského.